Premium Guide - 2/2023
Související produkty
Detailní popis produktu
OBSAH
Největší úspěch samostatného Česka? Už jsme standardní zemí.
Jako federální ministr hospodářství a poté český ministr průmyslu byl Vladimír Dlouhý v roce 1992 přímým účastníkem všech procesů a jednání předcházejících a následujících rozdělení Československa. Jeho odpůrce, který o něm dnes ale mluví jako o „vůli lidu“, zhodnotil největší úspěchy a neúspěchy samostatné České republiky, její budoucnost, ale třeba i působení Andreje Babiše.
30 let České republiky v číslech
Česká republika je pochopitelně dost jinou zemí, než byla ta, která si v lednu 1993 teprve zvykala na kratší název a novou hranici na východě. Radikální změnu, alespoň v některých oblastech, potvrzuje i porovnání dat z doby vzniku ČR a dneška, jak je zaznamenal Český statistický úřad. Jedním z takových klíčových údajů je například růst průměrné české mzdy. Ta vyskočila téměř 7krát (z 5817 Kč v roce 1993 na 39 858 v roce 2021) a tento nárůst je třeba brát v úvahu, pokud chceme porovnávat jakékoli ceny tehdy a dnes.
Česko je premiantem bývalého východního bloku
Prosperita Česka je druhá nejvyšší v postkomunistické Evropě, ukázal Index prosperity 2022. Ve srovnání s EU jsme ale stále průměrní. V rámci postkomunistické Evropy dosahuje lepšího hodnocení než my pouze Estonsko. Ve srovnání se všemi zeměmi Evropské unie se Česko umístilo na 13. místě.
30 let českého piva
Jakých bylo uplynulých 30 let pro české pivo? Určitě dobrých, shodují se v našem trojrozhovoru Martina Ferencová, výkonná ředitelka Českého svazu pivovarů a sladoven, Zdeněk Havlena, obchodní ředitel pro tuzemský trh národního pivovaru Budějovický Budvar a Aleš Dvořák, létající sládek stejného pivovaru. A přestože pivní svět prochází značnými turbulencemi, všichni tři ujišťují, že české pivo bude chutnat pořád stejně – totiž skvěle.
I v Česku se dá vyrobit kaviár
Přírodní podmínky do značné míry předurčují podobu české kuchyně. Rozhodně to ale neznamená, že by měla být méně kvalitní, než třeba ta středomořská, říkají pěstitelé i zpracovatelé tradičních českých plodin, gurmáni i znalci gastronomie. Patří mezi ně i Karel Jonák, který pěstuje i zpracovává plodiny jako kmín, mák či lničku, či šéfkuchař restaurace Čestr Pavel Brichzin. Dokážou vyrobit dokonce i „český kaviár“ - z hořčice.
Americký Eaton v Česku zkoumá i vyrábí. A především roste
Společnost Eaton, která je přední firmou v oblasti řízení distribuce energie a její transformace, slaví v tomto roce třicetileté výročí od vstupu na český trh. O tom, co vše společnost za tuto dobu v Česku vybudovala a jak se změnilo zaměření jejího podnikání, jsme si povídali s ředitelem Eaton Elektrotechnika Česká republika Janem Hrůzou. Ten má na starosti obchodní aktivity společnosti Eaton pro Českou a Slovenskou republiku.
JE TO GÓL!!! Ten první český
Zatímco rozdělení společného státu Čechů a Slováků proběhlo 1. ledna 1993, fotbalové dělení bylo postupné. Na jaře 1993 bylo potřeba dohrát federální ligovou soutěž, posledním společným mistrem se mimochodem stala Sparta. Fotbalová reprezentace končila ještě o půl roku později, a na historicky první český gól se tak muselo čekat. Tím, kdo se nesmazatelně zapsal do historie, se stal Jiří Novotný. Legendární střední obránce, mnohaletý reprezentant a také český rekordman v počtu mistrovských titulů.
Udržitelnost, zodpovědnost a vlákna pro světovou módu
Výroba buničiny v Paskově letos slaví 40. výročí a místní podnik, dnes s názvem Lenzing Biocel Paskov, se za tu dobu posunul z tradičního výrobce papírenské buničiny k biorafinerii s moderními technologiemi splňující vysoké ekologické standardy a parametry udržitelného výrobku světových měřítek.